Nominaties Christelijk boek

De categorie ‘christelijk boek’ bekroont de auteur van een boek waarin de evangelische boodschap centraal staat vanuit een christelijk perspectief, toegankelijk geschreven voor een breed publiek.

Genomineerd in deze categorie:

HET KRUIS – Biografie van een symbool
Auteur: Alfred C. BRONSWIJK
Uitgever: KokBoekencentrum

Vergeten verhalen over het kruis. Een verrassende zoektocht naar de geschiedenis van het eeuwenoude, levende, centrale symbool van het Christendom.

Het kruis staat nu bekend als het centrale symbool in het christendom, maar dat is niet altijd zo geweest. Dit boek vertelt over de bewogen geschiedenis van het kruis op een ontdekkende manier. Niet alleen over de vele verschijningen in de kunst en de samenleving, maar ook over de theologische gedachten achter al die verschillende uitingen. Het kruis dook niet alleen op in een religieuze context, er waren ook politieke bedoelingen. Vaak werd het kruis als symbool misbruikt en dus gaat dit boek ook over godsdienstoorlogen en kolonisatie.
In vele opzichten een boeiend boek door de veelzijdige en goed onderbouwde en geïllustreerde benaderingen van ‘Het Kruis’.

De auteur is ‘beeldtheoloog’, dat wil zeggen dat hij de beeldende kunst en de visuele symboliek in het christendom bestudeert. Dat doet hij in met het centrale symbool van het christendom: het kruis. Hij vertelt de bewogen geschiedenis van het kruis. En die is interessant en verrassend. De auteur neemt ons vooral ook mee naar het oosterse christendom, laat zien dat het kruis als religieus symbool ouder is dan het christendom,… Zeer revelerend boek dat nieuwe perspectieven opent.
Drs. Alfred C. Bronswijk is theoloog en publicist en was werkzaam als pastor. Naast pastorale boeken schreef hij geloofspoëzie, liederen, eigentijdse gebeden.

WIE ZEGGEN DE MENSEN DAT IK BEN
Auteur: Willem Jan Otten en Paul van Dongen
Uitgever: Skandalon en Halewijn

Willem Jan OTTEN schreef dit boek en werkte samen met beeldend kunstenaar Paul Van Dongen. Het boek concretiseert de vraag die Jezus in het evangelie aan zijn leerlingen stelt: “Wie zeggen de mensen dat Ik ben?” en “Wie zeggen jullie dat Ik ben?”. Otten zoekt hierop het antwoord. Dat doet hij in 33 bijdragen waarbij woord en beeld samengaan en elkaar versterken. Otten noemt het: “drieëndertig manieren om hetzelfde niet te begrijpen.” Hij gaat te rade bij anderen, zoals romanschrijvers, dichters, regisseurs, componisten, gelovig of niet… Zoals Nietzsche zei die Otten citeert in de inleiding: “God is dood, maar van zijn zoon komen we niet af. Hij is ons blijven bezoeken, precies zoals hij vlak voor zijn dood heeft voorspeld.” De bijdragen zijn heerlijk om te lezen en openen onverwachte perspectieven. Ze laten zien hoe religieuze vragen het menselijke denkvermogen niet enkel erkennen maar ook verscherpen en ons brengen op terreinen die met de zuivere rede alleen onbereikbaar blijven. In evenzovele beelden zoekt kunstenaar Paul van Dongen naar zijn antwoord op die vraag. Van Dongens iconische beelden zijn het beeldend equivalent van de dichterlijk essays van Otten.

Willem Jan Otten is een meermaals bekroond dichter en essayist
Paul van Dongen is beeldend kunstenaar en hoeksteen van de Tilburgse School

VREDE OP AARDE – Over heil en redding in deze tijd
Auteur: Stefaan Paas
Uitgever: KokBoekencentrum

Is het evangelie nog wel goed nieuws vandaag? Blijft de christelijke boodschap relevant voor mensen in deze tijd? En waarom is het zo moeilijk geworden, ook voor christenen zelf, om te geloven in de bevrijdende, omvormende kracht van het evangelie? Op deze vragen zoekt Paas een antwoord, onbevangen, met talloze voorbeelden uit het leven en de geschiedenis, met zin voor humor en literaire zwier. Hij onderzoekt kritisch de manier waarop het westerse christendom door de tijden heen gesproken heeft over de kracht van het geloof. Die zoektocht onderneemt hij in een geëngageerd, persoonlijk boek waarin hij zichzelf niet verbergt en op zachte wijze zijn verwijdering beschrijft van het piëtistische protestantisme waarin hij is opgegroeid Zijn boek helpt om te verwoorden hoe geloven ons leven zin en diepgang geeft. Hoe kan dit verhaal zo verteld worden in een postchristelijke samenleving dat het mensen werkelijk raakt? Dit meeslepend geschreven boek, wetenschappelijk verantwoord en tegelijk toegankelijk voor een breed publiek, bewijst dat ambitieuze theologische analyses ook vandaag in ons taalgebied mogelijk blijven. Verder reikt het boek concrete pistes aan om de ‘vrede op aarde’ te dienen, wat het een bijkomende kracht verleent.

Stefan PAAS is een Nederlandse protestantse theoloog, professor missiologie en interculturele theologie.

HUUB OOSTERHUIS – De Biografie
Auteur: Marc Van Dijk
Uitgever: AMBO l ANTHOS

Een levendig portret van de eigenzinnige dichter van geliefde kerkliederen.
In ‘Huub Oosterhuis. De biografie‘ vertelt Marc van Dijk het levensverhaal van de invloedrijke theoloog en dichter. Van zijn kinderjaren in bezet Amsterdam tot zijn laatste uren. Oosterhuis las de Bijbel als een politiek manifest, schreef liederen die in meerdere talen gezongen worden en stichtte culturele podia als De Balie, De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde. Hij verbond zich met de SP, maar ook met de koninklijke familie. Nadat hij met Rome in conflict raakte over het verplichte celibaat, zette hij zijn werk voort op eigen kracht. Dat leverde hem de zowel bewonderende als lichtjes ironische titel ‘de paus van Amsterdam’ op. Hij wilde de grenzen tussen religie, politiek en poëzie opheffen. Zijn taal oversteeg tegenstellingen en bracht nieuwe bezieling in een tijd van snelle secularisatie die misschien minder diep ging dan velen dachten. Alleen al dat was een gedachte die velen bevrijdde. Dit boek is een actualisering van een eerdere versie.
Marc van Dijk, journalist en schrijver interviewde Huub Oosterhuis gedurende vele jaren voor deze biografie. Oosterhuis heeft zijn eigen woorden geautoriseerd.