Winnaars 2018

In de categorie Spiritueel boek: ‘De pater en de filosoof’ van Toon Horsten, uitgeverij VRIJDAG.
Auteur: Toon Horsten
Uitgever: Vrijdag

Een schitterend geschreven en zelfs spannende biografie van pater Van Breda, de redder van het archief van filosoof Husserl. Briljant geschreven, goed gedocumenteerd, een boeiende inleiding in de moderne filosofie. Leest als een trein. Een eerlijk portret ook van ‘de pater’. Toon Horsten brengt een waargebeurd verhaal tot leven. Niet alleen wordt verteld dat de westerse filosofie er na 1945 helemaal anders had kunnen uitzien zonder de inspanningen van Van Breda, ook de innerlijke gedachtewereld van Van Breda zelf komt prachtig tot leven. Het resultaat is een schitterend boek waarin bijna alle grote denkers van de voorbije eeuw een rol toebedeeld krijgen.

In de categorie Religieus boek: ‘Wormen en engelen’ van Maarten van der Graaf, uitgeverij VBK Contact.
Auteur: Maarten van der Graaf
Uitgever: Atlas Contact

Goed geschreven, inhoudelijk sterk, hedendaags, authentiek, interessant hoe jonge mens worstelt met geloofskwesties. Wormen en Engelen is een bijzonder goed geschreven debuut, waarin op literair hoogstaande wijze wordt verwoord hoe een jongeman zijn geloof uit het oog verliest en weer terugvindt. Ook voor een buitenstaander die geen voeling heeft met de zeer specifieke geboortegrond wordt dit proces niet alleen geloofwaardig, maar ook ontroerend beschreven. De roman brengt het verhaal over geloof in een aantrekkelijke, hedendaagse context.

De prijs van het publiek

Er werden 1545 geldige stemmen uitgebracht. Het boek ‘Duizend namen’ van Rita Ghesquière werd door 705 lezers bekroond met de Publieksprijs 2018. Het boek is een uitgave van Averbode Erasme.

Auteur: Rita Ghesquière
Uitgever: Uitgeverij Averbode

Het beeld van Maria in de Europese literatuur is een heerlijk en origineel boek over poëzie. Ghesquière, die zelf een zwierige pen hanteerde, reikt hier de ene ontdekking na de andere aan van vergeten gedichten. Wie weet er nog dat Lord Byron een prachtig Ave Maria schreef? Het is een gedurfd en geslaagd boek, waarin de auteur het op heden niet zo ‘trendy’ Mariale thema op een originele en niet-klassieke wijze benadert via literatuur, liedteksten en poëzie. Ze opent voor een breed lezerspubliek een ongekende wereld van een gekend thema, systematische en chronologische, zonder dat het de onderzoeksmethodiek de vlotte leesbaarheid en toegankelijkheid schaadt, noch de lezer verveelt.