Laureaten editie 2017

WINNAARS PRIJZEN SPIRITUELE EN RELIGIEUZE BOEK 2017 BEKEND

Margot Vanderstraeten wint Prijs Religieus Boek 2017 met haar boek “ Mazzel Tov”
Alexander Roose wint Prijs Spirituele Boek 2017 met zijn boek “ De Vrolijke Wijsheid”.

Vrijdag 13 oktober werden in Museum Dr. Guislain Gent de jaarlijkse Prijzen voor het Spirituele en het Religieuze boek 2017 uitgereikt, een initiatief van de beroepsorganisatie van uitgevers Medianetwerk Plus.

De Prijs voor het Religieuze Boek 2017 werd door de jury, voorgezeten door professor Rik Torfs, toegekend aan Margot Vanderstraeten voor haar boek Mazzel Tov uitgegeven bij Altas/ VBK België. De Prijs voor het Spirituele Boek werd uitgereikt aan Alexander Roose voor zijn boek De Vrolijke Wijsheid. Een uitgave van Polis.
De laureaten ontvingen een werk van kunstenaar Maarten Stuer.
De publieksprijs, toegekend via een lezerstemming, gaat naar Bénédichte Lemmelijn met haar boek Mijn geloof als bijbelwetenschapper uitgegeven bij Halewijn. Er namen 1004 lezers deel aan de internetstemming.

Voorts verleende de jury twee speciale vermeldingen. Een eerste aan auteur Oek de Jong voor de bijzondere literaire kwaliteit van zijn boek Het Visioen van de Binnenbaan, een bundeling van columns, uitgegeven bij Atlas/ VBK België. Aan uitgeverij Averbode kende de jury een bijzondere vermelding toe voor de bijzondere uitgaven naar vorm en inhoud van twee ingezonden boeken “gericht op kinderen en jongeren”.

De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een auteur van een boek waarin op een toegankelijke wijze wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving. De Prijs voor het Religieuze Boek bekroont een boek waarin de godsdienst centraal staat als zingever in de huidige tijd… Boeken uitgegeven door Vlaamse uitgevers in de Nederlandse taal, inclusief vertalingen, komen in aanmerking.

Volgens het juryverslag werd de Prijs van het Religieuze Boek toegekend aan Margot Vanderstraeten voor haar boek Mazzel Tov omdat het boek een

“Eerlijke en respectvolle beschrijving van een Antwerpse joodse familie, met de ogen van een werkstudent maar met de journalistieke en literaire kwaliteit van een knappe schrijfster. Dit boek geeft op een boeiende en toegankelijke wijze inzicht in de beleving van Joodse godsdienst, in zijn meest orthodoxe vorm. De vertel- en verslagstijl helpt de lezer om tot een beter begrip te komen van de andere, die vreemde medeburger en van zijn nauwelijks gekende geloofsbeleving.”

De jury motiveerde de Prijs van het Spirituele Boek toe aan Alexander Roose voor zijn boek De vrolijke wijsheid als volgt:

“De 16°-eeuwse filosoof Michel de Montaigne is maar voor een beperkte groep bekend als denker, als eerste moderne mens, als eerste schrijver van filosofische essays. Dit boek van Alexander Roose is een erg interessante en toegankelijke kennismaking met een groot filosoof en met de actualiteitswaarde van zijn denken. Dat Montaigne leefde in een tijd van grote omwentelingen en van wereldbeelden die kantelden is hier absoluut niet vreemd aan.”

De jury bestond uit  doctor Liesbeth Pulinckx,  Dirk De Wachter, professor, psychiater en  auteur, Peter Malfliet, jeugd en gezinspastoraal, Rik Van Cauwelaert , journalist-columnist, doctor Wim Vandewiele en Jan Boulogne secretaris Medianetwerk Plus. De jury wordt voorgezeten door professor Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke.

12 uitgeverijen met samen 49 boeken dongen mee naar de prijzen. De laureaten uit elke categorie werd door de jury gekozen uit onderstaande genomineerden …

In de categorie spiritueel boek:

De vrolijke wijsheid
Zoeken, denken en leven met Michel de Montaigne
Auteur : Alexander Roose
Uitgever : Polis
URL: https://www.polis.be/de-vrolijke-wijsheid.html

Hoe moet je leven en denken? Rusteloos zocht Michel de Montaigne (1533-1592), door velen beschouwd als de eerste echt moderne mens, naar een antwoord op deze vraag. Alexander Roose beschrijft op meeslepende wijze hoe Montaigne tegenslag en ontgoochelingen overwon, en wat wij van hem kunnen leren.
Michel de Montaigne schreef niet voor ons. Hij begon zijn gedachten te noteren om greep te krijgen op zichzelf. Zijn Essays behoren tot de boeiendste filosofische teksten ooit. Montaigne leefde in een tijdperk van wetenschappelijke omwentelingen, godsdienstoorlogen en politieke instabiliteit. Zijn ‘probeersels’ zijn een therapie, een zelfportret en een publieke bekentenis. De gentleman-filosoof denkt na over het goede leven en probeert koortsachtig inzicht te krijgen in zijn eigen bestaan. Hij dialogeert daarom met filosofen uit de oudheid – stoïcijnen, sceptici, epicuristen – voor wie filosofie altijd meer was dan een theorie. Want moedig en waarachtig leven, dat wil Montaigne.

De drie vormen van weten
Auteur : Herman De Dijn
Uitgever : Polis
URL: https://www.polis.be/drie-vormen-van-weten.html

Ethiek is fundamenteel bepaald door de manier waarop we leven. Ethiek is dus altijd common sense-ethiek. We denken vaak dat ethiek strikt rationeel is of zou moeten zijn, maar dat heeft meer te maken met gedeelde (en deels denkbeeldige) ideeën die we vandaag over onszelf koesteren. Vanuit die inzichten bekritiseert Herman De Dijn de revisionistische (vooral consequentialistische) vormen van ethiek die vandaag dominant zijn, bijvoorbeeld in de bio-ethiek en de dierenethiek. Hij bespreekt indringend de relatie tussen ethiek en wetenschap. Ethiek en wetenschap zijn radicaal van elkaar verschillende vormen van weten en praktijk. De Dijn verwerpt dan ook de veelgehoorde stelling dat ethiek voortdurend achterloopt op nieuwe wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen.

Het visioen aan de binnenbaai
Auteur : Oek De Jong
Uitgever : Atlas Contact VBK België
URL: http://www.atlascontact.nl/boek/het-visioen-aan-de-binnenbaai-1/

Sinds zijn debuutroman ‘Opwaaiende zomerjurken’ publiceerde Oek de Jong naast essays en dagboekaantekeningen romans die als klassieken in de naoorlogse literatuur worden erkend: ‘Cirkel in het gras’, ‘Hokwerda’s kind’ en ‘Pier en oceaan’. Boeken waaraan duizenden lezers zich overgaven, vanwege de concentratie, intimiteit en gepassioneerdheid die eruit spreken. In ‘Het visioen aan de binnenbaai’ betreedt de lezer de persoonlijke wereld van deze grote romanschrijver; hij ziet als het ware de achterkant van het weefsel waaruit de grote romans zijn opgetrokken: de drijfveren van de schrijver, diens voorbeelden, herkenningen, fascinaties en obsessies. Zo verhaalt Oek de Jong over het ontstaan van zijn klassieker ‘Opwaaiende zomerjurken’ en over zijn vriendschappen met
de jong gestorven Frans Kellendonk en de gedoemde dichter Arie Visser. Over erotische aantrekkingskracht en mystieke bezieling. Over het verlangen naar het nu en de nabijheid van het verleden. Voor Oek de Jong vormen deze zestien verhalen een ‘zinrijk’, een samenhangend geheel van beelden en ideeën, een beschutting tegen het barre niets. Opvolger van ‘Een man die in de toekomst springt’ (bekroond met de Busken Huetprijs), dat opnieuw leverbaar zal zijn.


In de categorie religieus boek:

Mazzel tov
Auteur : Margot Vanderstraeten
Uitgever : Atlas Contact VBK België
URL: http://www.atlascontact.nl/boek/mazzel-tov/

‘Mazzel tov’ biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt auteur Margot Vanderstraeten de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot hun wereld. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. Maar ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht. Gaandeweg winnen – aan beide zijden – respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York opzoeken.

God en de kunst van het vissen
Auteur : Marc-Alain Ouaknin
Uitgever : Lannoo
URL: https://www.lannoo.be/nl/god-en-de-kunst-van-het-vissen

De persoonlijke zoektocht naar God van een eigenzinnig Joods filosoof God en de kunst van het vissen… U heeft dit boek niet weggelegd bij het lezen van de titel. Mooi zo. Maar zag u ook het omgekeerde vraagteken? Misschien is dat wel de echte titel van dit boek. De bekende joodse filosoof Marc-Alain Ouaknin gaat de uitdaging aan om te antwoorden op de vraag ‘En dus, wie is God?’. Hij doet dat in de tradities van de meesters van de Talmoed door een verzameling van citaten, verhalen en gedachten te bundelen waarin je op het eerste gezicht lijkt te verdwalen. Waarom speelt God drum? Waarom oefen je best om lang op één been te staan en wat heeft jeuk met wijsheid en wijsheid met een visser te maken? God is een vraag, een ‘peut-être’, een kan-zijn. Dit boek is een uitnodiging om op zoek te gaan.

Mijn geloof als bijbelwetenschapper?
Auteur: Bénédicte Lemmelijn
Uitgever : Halewijn
URL: http://www.halewijn.info/catalogus/mijn-geloof-als-bijbelwetenschapper

Is een veertiger te jong om te spreken en te schrijven over God? Mag een Bijbelwetenschapper wel iets zeggen over God? Of houdt hij zich beter bij de tekst? En kan een exegeet eigenlijk wel terdege wetenschapper zijn en toch gelovige blijven? 0’Hoe en wat gelooft u nog, als Bijbelwetenschapper?’, een vaak gestelde vraag… Dit boek is opgevat als een antwoord daarop. Het biedt een persoonlijk getuigenis van het feit dat een rationeel-kritische Bijbelwetenschapper wel degelijk ook een gelovig mens kan zijn. Dat het daarbij gaat om een proces van zoeken en voortdurend evolueren, dat overigens in de blootstelling aan een lezerspubliek uiterst broos en kwetsbaar kan worden, is een evidentie. Maar dat mag en zal de authenticiteit ervan, precies in al haar zoeken en tasten, niet inperken. De ondertitel luidt niet voor niets ‘een broos en eerlijk antwoord’.

De betrokken bekroonde auteurs zijn aanwezig voor beelden en interviews.

Meer info:
Medianetwerk Plus: info@medianetwerkplus.be, www.medianetwerkplus.be